~Bismillah~
PROSES ERAMAN DAN SETERUSNYA..
Incubator adalah satu alat yang meniru keadaan dibawah perut ibu ayam
semasa ayam ini mengeram. Setelah berevolusi sekian lama timbul pelbagai
bentuk dan cara ianya dibina namun perkara asas yang mesti dipatuhi
adalah :
1. suhu yang sama dengan suhu dibawah perut ibu.
2. kelambapan yang sama dengan persekitaran tempat bertelur
3. pergerakan memusingkan telur untuk mengaktifkan embrio didalam telur.
Incubator
keluaran jenis ini adalah berkongsep force air dimana udara panas
dihembus untuk mendapatkan suhu yang dikendaki. . Incubator ini
diperbuat dari bekas PVC dan mempunyai penutup. Bahan-bahan utama yang
diperlukan untuk membuat incubator adalah:
1.termostart untuk memastikan suhu sentiasa didalam jurang yang dikehendaki
2. termometer untuk memeriksa suhu dalam bekas incubator
3. mentol sebagai sumber haba dalam incubator
4. kotak dari bahan yang memerangkap haba atau kedap haba
5. sumber air dari takungan atau bekas untuk kelambapan.
6. sumber kuasa dari bekalan elektrik
Suhu
Didalam
sesebuah incubator suhu yang paling sesuai adalah antara 35 darjah
celsius sehingga 39 darjah celsius. Julat suhu ini adalah kerana kita
mengambil bacaac suhu dari lampu mula terpadam sehingga lampu menyala
semula. Berikut adalah cara anda boleh mendapatkan bacaan suhu bagi suhu
minima dan suhu maksima.
-apabila lampu menyala anda perhatikan
jarum pada termometer sehingga lampu terpadam. Sekiranya bacaan pada
masa lampu terpadam menunjukkan 39 darjah ianya adalah tepat dan betul.
Bacaan ini menunjukkan suhu maksima bagi incubatro anda kerana bekalan
suhu dari lampu telah diputuskan oleh termostart. Suhu maksimum sangat
penting bagi mengelakkan telur terbakar atau hangus akibat kepanasan
berterusan yang dibekalkan oleh lampu
-apabila lampu terpada dan
mula2 menyala. Anda perhatikan bacaacn pada jarum termometer pada masa
itu. Suhu pada ketika itu seharusnya menunjukkan minama 35 darjah. Suhu
ini menunjukkan bahawa suhu paling minima bagi incubator adalah 35
darjah dimana lampu perlu dipasang kembali untuk menaikan suhu
incubator, operasi menyalakan lampu ini dilakukan oleh termostart secara
outomatik.
Oleh itu suhu minima bagi incubator adalah pada
ketika lampu mula menyala iaitu : 35darjah celsius dan suhu maksima
adalah dikala lampu mula terpadam pada suhu 39 darjah celsius. Anda
perlu memastikan suhu sentiasa berada dalam julat ini dan sebarang
perubahan mendadak perlu ditentuukur kembali begai megelakkan suhu
menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah.
Perkara yang perlu anda lakukan semasa anda menerima Incubator:
1. buka bungkusan dengan berhati2 dan perhatikan semua perkakasan yang ada.
2. keluarkan kotak yang membalut incubator dan asingkan.
3. buka penutup incubator (penutup kotak PVC platik dengan berhati hati
4. keluarkan pump yang dilekatkan pada dinding incubator. Pump ini perlu diletakkan diluar incubator disebelahnya.
5. keluarkan segala perkakasan yang ada didalam incubator
6. pasang mentol pada soket lampu
7. isi air didalam bekas air yang disediakan sehingga ketahap yang ditandakan .
8. pastikan hujung muncung nozel atau saluran getah tiup berada diatas permukaan bekas air.
9.
ambil sedikit carikan kertas dan ratakan diatas permukaan lantai
incubator sebagai lapik kepada telur yang bakal dimasukkan nanti
10. buka bungkusan termometer dan letakkan diatas lantai incubator.
11. pasang plug kepada punca elektrik dan nyalakan
12. tutup kembali penutup incubator dan dan kunci dengan selak yang sedia ada.
13. jangan dibuka salotep yang dilekatkan diluar termostart kerana ianya telah disetkan.
14. biarkan incubator menyala dan terpadam selama 2 jam sekurang-kurangnya.
15. kemudian anda ambil bacaan termometer dari luar incubator tanpa membuka penutupnya dengan melihat dari luar cermin tinjau.
16. letakkan incubator ditempat selamat dan elakkan diganggu atau digerakkan tanpa sebab.
17.
setelah semua bacaan suhu stabil dan mencapai julat suhu yang
dikehendaki anda bolehlah memasukkan telur yang telah diperiksa dan
disaring.
18. minimakan aktiviti anda membuka penutup incubator bagi mengelakkan suhu dari incubator diserap keluar.
Incubator adalah cara terbaik untuk memaksimakan pengeluaran telur di
ladang ternakan kita.. incubator membolehkan kita tidak bergantung
sepenuhnya pada ibu ayam untuk menetaskan telur.. namun untuk berubah
dari sistem penternakan tradisioanal kepada separa moden kita membeli
incubator dengan harapan penggunaan incubator dapat membantu produksi
ladang.. terdapat pelbagai variasi incubator dipasaran samaada yg manual
atau auto.. buat masa ini sistem yg banyak diguna pakai di malaysia
adalah dari jenis still air dan force air.. dan heat element biasanya
menggunakan mentol pelbagai watt.. namun kebanyakan pengguna incubator
untuk kali pertama menghadapi masalah dalam penggunaanya.. seringkali
telur tidak menetas dan peratusan anak yg menetas mati amat tinggi
sekali.. dibawah disenaraikan tips2 penggunaan incubator yg didapati
dari pengalaman dan rujukan.
1. sebelum menggunakan incubator
untuk permulaan, pastikan incubator tersebut bersih dan bebas dari sisa2
pembuatan seperti cat, shelex, abuk kayu dan sebagainya..
2. incubator perlu di pasang semalaman untuk menguji sistem yg dipasang dalam perkakasan tersebut.
3.
kita perlu mempunyai termometer digital yg lebih tepat untuk mengukur
suhu didalam inkubator.. suhu diukur dari permulaan lampu menyala
sehingga lampu padam.. catat dan bandingkan julat suhu anta kedua2nya..
pastikan suhu mencapai 38 .
4. julat perbezaan antara suhu max
dengan suhu min sepatutnya tidak melebihi 3 darjah kerana sebarang
berbezaan yg terlalu besar akan merosakkan telur yg dieram cth- min: 37,
max 39 sahaja..
5. sekiranya julat terlalu tinggi, anda
dinasihatkan tidak meletakkan dahulu telur kerana ianya akan mengagalkan
usaha anda menetaskan telur, cuba mengubah dan menentuukurkan
termostart dengan menambah atau mengurangkan suhu.. sekiranya gagal juga
biarkan on dahulu incubator tersebut selama 3 hari.. kadangkala
termostart perlu distabilkan untuk mendapatkan bacaan terbaik.. mungkin
selepas 2-3 hari ianya akan stabil..
6. sekiranya masih
bermasalah, ia menunjukkan termostart anda bermasalah, sila rujuk kepada
penjual semula untuk troubleshooting.(jgn lupa memasukkan air didalam
bekas air dalam incubator semasa menguji kerana kelembapan didalam
incubator mempengaruhi suhu)
7. sebelum memasukkan telur periksa
telur yg bakal di masukkan, bersihkan kekotoran dengan kain kering atau
kertas pasir paling halus.. tetapi berhati2 untuk tidak merosakkan kulit
telur..
untuk telur yg terlalu kotor, saya nasihatkan tidak
dimasukkan skali kerana kekotoran tersebut akan menggangu penetasan..
jgn sesekali mencuci dengan air atau mengeramkan telur yg telah terkena
air.. kompom tembelang..
8. telur yang kulitnya terlalu nipis
atau
kasar mengerutu yg diperiksa dengan meneliti permukaan telur biasanya
gagal dinetaskan..begitu juga telur pertama ayam yg biasanya terlekat
kesan darah.. (dalam byk2 telur dalam tempat telur biasanya ada sebijik
yg ada darah) peratusannya rendah.. lebih baik digoreng sahaja..
9.semasa
meletakan telur pastikan bahagaian bulat atau yg paling besar telur
diatas.. seeloknya disenggetkan sedikit supaya bahagaian yg berongga( yg
besar) dia atas.. ia menggalakkan pembinaan embrio semasa proses
pengeraman..
10. untuk incubator manual, telur perlu
diterbalik2kan sebanyak 3 kali sehari untuk meransang pertumbuhan embrio
dan mengelakkan embrio dalam kedudukan kaku.. ia juga boleh mengelakkan
embrio melekat pada kulit telur.. proses pembalikan dilakukan dengan
tangan yg kering dan bersih atau menggunakan sarung tangan. periksa atau
suluh dan goreng..telur tersebut tidak disenyawakan..
11.
elakkan membuka pintu incubator terlalu kerap atau dalam tempoh masa yg
panjang kerana ianya akan menurunkan suhu serta memaksa lampu menyala
lebih lama( meningkatkan penggunaan elektrik dan memendekkan jangka
hayat mentol) suhu tak stabil akan mempengaruhi telur.
12. setiap
telur perlu ditulis tarikh untuk rujukan.. ada 2 cara penulisan
tarikh..1- tarikh masuk dan satu lagi tarikh untuk telur menetas..
letakkan satu kelender disamping incubator untuk rujukan
13. 3
hari sebelum telur menetas anda perlu menghentikan aktiviti memusingkan
telur kerana pada masa ini embrio sudah dalam keadaan bersedia untuk
menetas dimana biasanya muncung paruhnya berada dibahagian atas. Jika
kita menterbalikkan juga dikuatiri embrio akan menjadi lemah kerana
terpaksa menggunakan tenaga untuk memusingkan badan keatas.
14.
proses penetasan biasanya anak ayam akan menebuk lubang udara terlebih
dahulu untuk membenarkan udara masuk bagi melatih bernafas untuk kali
pertama. proses penetasan biasanya mengambil masa 12-24 jam.. jgn
memaksa anak ayam keluar dengan memecahkan cengkerang kerana tak sabar
nak tgk anak ayam keluar kerana dikuatiri anak ayam terlalu lemah atau
pusat anak ayam tersebut belum kering dan masih melekat pada kulit dalam
telur.. jika ada paksaaan jugak biasanya isi perut anak ayam akan
terburai skali kerana ianya masih bersambung dan belum cukup kuat.
15.
anak ayam yg baru menetas dibiarkan dlam incubator untuk tempoh 24 jam
hingga 3 hari untuk proses pengeringan dan membina kekuatan
badan..selepas tu kita perlu memindahkan ke bekas asuhan anak ayam
(brooder)
16. anda tidak digalakkan memasukkan kesemua telur ayam
serentak pada masa yg sama. masukkan secara berperingkat bagi
mengelakkan kesesakkan dalam incubator semasa penetasan kelak.. juga
mengelakkan kerugian besar apabila berlaku kegagalan incubator..
17.
pastikan anda memeriksa suhu incubator sekerap mungkin sekurang2nya 3
hari sekali.. sebaik2nya setiap hari untuk kepastian kefungsian
termostart..
18. pastikan mentol tambahan sentiasa berada dalam
simpanan anda untuk memastikan mentol dapat ditukar secepat mungkin
sekiranya ada yg terbakar.. kekurangan mentol akan mengurangkan sumber
haba untuk incubator..
19. periksa paras air dari masa kesemasa,
kelembapan amat penting bagi mengelakkan telur kita terpanggang dengan
kepanasan incubator..
20. telur yg melebihi tempoh 21 hari perlu
dihapuskan secepatmungkin kerana tiada anak ayam akan menetas selepas
tempoh tersebut..
sekiranya anda ingin
membeli atau sudah mempunyai incubator.. kita perlu melakukan saringan
telur yang ingin dieram.. tujuan saringan ini adalah untuk memastikan
telur yang dimasukkan benar2 berkualiti dan bersih.. jika anda gagal
melakukan aktiviti ini dan terus memasukkan kedalam incubator.. ada
kemungkinan telur yang anda masukkan tidak mempunyai benih dan mungkin
telah rosak pada awalnya.. so untuk memaksimumkan pengeluaran telur dan
meningkatkan kejayaan penetasan perkara seperti berikut perlu
dilakukan..
1. mengutip telur dari reban sama ada telur baru atau
telur yang telah dieramkan oleh ibu.. kekadang telur yang baru
dikeluarkan telah dieramkan oleh ibu ayam lain yang tersilap bekas telur
atau baru belajar mengeram..
2 setelah telur dikumpulkan anda
perlu memeriksa permukaan telur dengan meneliti setiap biji telur yang
telah dikutip.. perhatikan sebarang kecacatan atau kerosakan pada telur
tadi.. buat kepada semua telur sepenuhnya..
3. setelah saringan
fizikal selesai anda perlu membersihkan telur dengan membuang segala
kotoran yang dapat dilihat secra kasar.. biasanya kotoranini terdiri
daripada najis ayam dan juga tanah yang tercalit semasa ibunya
bertelur.. kadangkala kotoran datang dari bekas telur kita dan juga dari
lebihan lendir dari telur yang pecah didalam bekas telur.. kotoran
boleh dibersihkan dengan kain bersih sekiranya telur yg kita perolehi
masih baru dan belum dieram oleh ibu dan sekiranya ada kotoran degil
bersihkan dengan kertas pasir halus dengan perlahan2..
anda perlu
berhati2 semasa membersih kerana telur ayam amat mudah pecah dan kadang
kala anda akan terjumpa telur yang nipis kulitnya sehingga hanya dengan
menggosok sahaja kulitnya akan retak dan pecah.. adalah dinasihatkan
menolak telur ini kerana biasanya telur ini tidak akan menetas-anta
sebab kenapa terjadi sebigini adalah kekurangan zat makan dari ibu dan
ibu baru mula bertelur.
4. setelah semua telur dibersihkan anda
perlu untuk memeriksa benih telur dengan menggunakan candling.
perhatikan kalau ada kecacatan dalam telur seperti keretakan, saiz
kuning telur, warna telur , garisan jangkitan, bentuk telur dan
sebagainya...
5. setelah selesai langkah diatas anda perlu
menanda tarikh pada telur untuk memastikan jangkaan telur akan menetas
dapat ditentukan kelak.. tulis jangkaan telur menetas dengan menambah
tarikh telur dimasukkan dengan jumlah hari 21 hari.. contohnya hari
kemasukkan adalah pada 5 hb dan tarikh yg perlu ditulis ditelur
adalah(5+21) 26 hb.. sebab kenapa perlu berbuat sedemikian kerana kalau
kita menulis tarikh masuk pada telur (5 hb) setiap kali kita hendak
memeriksa telur kita, kita perlu mengira jumlah hari umur telur tersebut
dengan menolak tarikh periksa dengan tarikh masuk.. kekadang sampai
masa untuk menetas pun kita tidak tau n perasan kerana sukar nak menolak
sepanjang masa.. dengan menggunakan cara tarikh tadi kita hanya
menunggu masa yg tercatat ditelur itu sampai sahaja sebagai rujukan
waktu telur dijangkakan menetas..
selamat menternak!!
Candling your egg.(bahasa org putih) dan dalam bahasa Malaysia adalah teropong telur.
Tujuan
kita candling atau menyuluh telur adalah untuk memeriksa kandungan
embrio didalam telur kita. Perkara candling selalu diabaikan oleh
pengguna incubator dengan beranggapan ianya tidak penting dan proses
pengeraman diserahkan sepenuhnya kepada Incubator. padahal sebelum kita
boleh memasukkan sebarang telur proses candling perlu dilakukan untuk
proses saringan ujian telur. Sekiranya tidak lulus ujian ini perlu kita
buang atau gunakan untuk tujuan harian, jgn sesekali mencuba meneruskan
proses pengeraman. Antara faktor yg perlu dinilai semasa proses
pemilihan adalah..
1. perhatikan sebarang retakan pada telur, walau
pun terdapat cara untuk menampal retakkan namun jalan terbaik adalah
tidak mimilih telur tersebut. Retakan ini akan jelas dilihat dari
bayangan telur tersebut samada kecil atau besar garisannya.
2.
perhatikan sebarang perbezaan ketara toner atau kecerahan kulit di
setiap bahagian telur. Mungkin anda akan nampak seperti satu tompok
seperti lebih terang dari bahagian yg lain, ini bermakna kawasan
tersebut mempunyai kulit yg nipis. kemungkinan telur ini untuk menetas
adalah sedikit kerana ketidak samarataan yg menunjukkan kekurangan
kalsium.
3. perhatikan sekiranya terdapat sebarang keganjilan kepada
tompok gelap (kuning telur) didalam telur tersebut seperti saiz, bentuk
dan sebagainya. Kadang2 ada telur yg tiada kuning telur yg disyaki telur
dari ayam jantan dan sebagainya.. telur seperti ini juga kalau
dieramkan tidak akan mendatangkan anak ayam, buat bazir space sahaja..
4.
perhatikan juga keadaan luaran telur tersebut. telur perlu bebas dari
kotoran seperti tahi ayam dan sebagainya.. sekiranya terdapat kotoran
sila bersihkan dengan mengosok telur menggunakan kain bersih yg kering.
jika terdapat kotoran kering gunakan kuku yg berlapik dengan tisu untuk
membuangnya.. kotoran ini akan menggangu proses pengeraman kerana telur
tidak akan mendapat suhu sekata disetiap permukaan telur. kotoran ini
juga akan menjangkiti embrio. Ada juga pengusaha menggunakan kertas
pasir yg paling halus untuk mengeluarkan kotoran degil namum perlu
dingatkan kulit telur akan haus atau terhakis.. ini juga boleh
menjejaskan kualiti telur yg hendak dieramkan..
setelah
pemeriksaan dilakukan anda boelh melakukan proses pengeraman didalam
incubator. Telur pertu diperiksa(candling) sekali lagi dalam masa 4-5
hari selepas kita mengeramkan.. periksa sama ada terbentuk jaringan urat
darah pada kuning telur. jika tiada kita boleh mengeluarkan telur
tersebut dan menggantikan dengan baru.. telur ini biasanya tidak
disenyawakan oleh penjantan maka embrio tidak akan terbentuk.. korang
eramlah sampai 21 hari takkan ada apa yg berlaku..
candling
sekali lagi akan dilakukan pada hari ke 10 dimana apabila kita menyuluh,
bayangan embrio dapat dilihat.. biasanya saiz embrio sudah 2/3 dari
saiz telur.. pada ketika ini mata dan kepala telah jelas kelihatan..kita
juga mula melihat paruh telur pada usia 12 hari ... embrio akan mula
melakukan pergerakan didalam cecair plasenta telur..
kita juga
boleh melakukannya skali lagi apabila telur telah berada selama 15 hari
didalam incubator.. pada peringkat ini embrio telah memenuhi ruang dalam
telur namun kita dapat melihat dengan jelas ruang udara pada bahagian
tumpul telur.. perlu diingatkan embrio yg telah mencapai usia 17 hari
keatas sebolehnya tidak digangu kerana embrio telah menjadi anak ayam
sepenuhnya dan mula melakukan aktiviti menguatkan badan untuk proses
penetasan..sila keluarkan sebentar telur yg hendak dicadling bagi
memudahkan proses dilakukan..
~copy paste~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan