Makanan Ayam Bebas Enzim BABI
KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Tindakan Khas Mengenai Isu Enzim Babi Dalam
Makanan Ayam semalam mengesahkan makanan ayam di negara ini halal
selepas analisis DNA terhadap sampel itu tidak menemui sebarang enzim
babi dalam bahan yang digunakan untuk menghasilkannya.
Jawatankuasa dipengerusikan Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH) itu
berpuas hati dengan ujian yang dilakukan Institut Penyelidikan Produk
Halal Universiti Putra Malaysia, Makmal Kesihatan Veterinar JPH, Pusat
Kawalan Doping Universiti Sains Malaysia serta Jabatan Kimia dan Makmal
Kesihatan Awam Kebangsaan Kementerian Kesihatan.
Ketua Pengarah JPH, Datuk Dr Abdul Aziz Jamaludin, berharap hasil
kajian itu akan melegakan semua pihak kerana penyebaran e-mel berkaitan
penggunaan enzim babi dalam makanan ayam baru-baru ini, menimbulkan
situasi kurang menyenangkan di kalangan masyarakat terutama umat Islam.
Katanya, pengesahan itu dibuat selepas perbincangan dengan Jabatan
Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang turut menganggotai jawatankuasa
khas berkenaan dan pelbagai faktor terutama aspek keagamaan diambil
kira.
“Analisis DNA boleh membezakan ciri antara spesis dan ia mengesahkan
tidak wujud enzim babi dalam bahan untuk menghasilkan produk itu. Hasil
kajian ini memadai untuk menghapuskan perasaan was-was di kalangan
rakyat.
“Yang pasti, usaha dibuat untuk mendapatkan keterangan pihak yang
mengeluarkan kenyataan itu bagi mengenal pasti motifnya kerana sebarang
isu berkaitan makanan adalah sensitif, malah boleh memberi kesan kepada
masyarakat,” katanya kepada Berita Harian.
Sumber: Berita harian ,Isnin 24/12/07
Tiada ulasan:
Catat Ulasan