Selasa, 12 Mac 2013

Tips proses pengeraman yang menggunakan incubator force air



PROSES SEBELUM MEMASUKKAN TELOR.
Terlebih dahulu saya ingin berkongsi beberapa tips - tips apabila anda menggunakan incubator ( mesin penetasan ) force air. mungkin disini ramai yang baru sahaja menggunakan mesin penetasan telor (ayam,puyuh,itik,ayam mutiara,angsa).
Dibawah ini adalah tips - tips bagi penternak yang baru sahaja menggunakan mesin penetasan telor ini :
1) Memastikan incubator didalam keadaan yang bersih.
2) Sebelum memasukkan telor - telor unggas anda perlu menyalakan lampu incubator, memasukkan air kedalam bekas air
3) Memastikan ianya mencapai suhu tertinggi yg ideal  iaitu (38  - 38.8 darjah celcius) . Bagaimana nak tahu suhu tertinggi? ..cuba anda perhatikan apabila lampu yang menyala itu PADAM / OFF.
4) Pastikan telor - telor itu bersih dari segala kotoran (tahi,tanah).Bersihkan menggunakan kertas pasir dengan menggosokkan secara perlahan.
5) Tandakan tarikh memasukkan telor dan tarikh yang dijangka menetas.
6) Habis satu proses...

PROSES MENGGOLEKKAN TELOR DAN CANDLING (MENYULUH).
1) Proses menggolekkan telor dilakukan sekurang-kurangnya 2 ,3 kali sehari.
2) Masa yang saya selalu practic adalah waktu pagi sebelum saya pergi kerja dan waktu petang selepas balik kerja.
3) Perlu tanda pada calendar hari yang ke 7 , 12, 15 untuk proses candling. Kalu anda beli incubator dari saya.anda dh tak perlu mencari lampu yang sesuai untuk proses candling.senang aje...terus guna.
** Hari ke 7.
- Ketulan jantung warna hitam sudah jelas nampak (mcm tahi lalat)
** Hari ke 12
- Pergerakkan jantung,kaki akan nampak.
** Hari ke 15
- Ruang didalam cengkerang telor akan kelihatan padat , hampir tidak nampak.
** Sekiranya pada  hari ke 7 > 10 cuma ada tanda blood ring sahaja tanpa ketulan jantung embrio (tiada proses pembesaran /perkembangan embrio) maka anda dinasihatkan keluarkan telor tersebut. ini bermaksud tiada benih didalam telor.
4) Sila hentikan proses menggolek telor-telor pada 3 hari sebelum tarikh menetas. Kalu terlebih masa menggolek ni takot-takot anak didalam cengkerang telor tu mati sebelum menebuk.

PROSES MENETAS DAN PROSES MEMINDAHKAN ANAK-ANAK AYAM.
1) Memberhentikan proses menggolekkan telor pada 3 hari sebelum menetas.
2) Apabila anak-anak ayam bersedia untuk menebuk telor itu anda dinasihatkan menegakkan muncung anak ayam itu keatas.
3) Ianya akan mengambil masa selama beberapa jam untuk keluar dari cengkerang itu. sekiranya lebih dari 10 jam..anda perlulah menolong memecahkan cengkerang itu sedikit dan hentikan sekiranya salut putih itu masih berdarah ketika anda memecahkan cengkerang tersebut.
4) Tunggu sehingga hari ke-2 anak-anak ayam didalam incubator itu. Jangan risau pump oksigen sentiasa memberi udara yang segar didalam incubator.
5) Selepas bulu kering dan anak ayam itu sudah mula berlari2 didalam incubator tersebut , anda perlu mengeluarkan anak-anak ayam tersebut ke dalam brooder / kotak.
6) Pastikan ada sumber haba panas iaitu lampu untuk anak-anak ayam tersebut bagi mengelakkan kesejukkan.

TIPS - TIPS PENTING UNTUK SUHU INCUBATOR.
1) Semasa memasukkan telor pastikan suhu tertinggi incubator anda. Sebagai contoh 38.5 darjah celcius.
2) Sila pastikan setiap 3 @ 5 hari  suhu tertinggi incubator anda. sekiranya terlalu rendah besar kemungkinan embrio didalam telor itu mati kerana kekurangan haba panas.
3) Sila pastikan bekas air tidak terlalu kurang. Suhu kelembapan adalah 60%
4) Sila pastikan mentol tidak terbakar dan sediakan sebiji mentol spare.
5) Elakkan incubator itu diletakkan di kawasan terbuka luas kerana takut udara yang kuat dari luar akan mengganggu kepanasan haba didalam incubator.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan