PENGAWALAN PENYAKIT "SAMPAR AYAM / NEWCASTLE (ND)"
PENGENALAN PENYAKIT SAMPAR
Penyakit "Newcastle (ND) / SamparAyam" adalah penyakit ayam yang disebabkan oleh jangkitan sejenis virus.
Penyakit ini bolih menyebabkan kematian yang tinggi sehingga mencapai 70 - 100%
Penyakit ini juga boleh menjangkit kepada manusia dan menyebabkan sakit mata.
Wabak ND/Sampar berlaku di Malaysia setiap tahun. Impak penyakit yang negatif kepada ekonomi negara adalah besar. Oleh sebab itu, jangkitan perlu dikawal dan dibasmi dengan segera.
PENCEGAHAN
a. Tanggungjawab orang awam
- Melaporkan setiap kes kematian ayam dengan segera kepada pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) yang berhampiran.
b. Kawalan pergerakan
- Kawalan pergerakan di antara ternakan yang telah dijangkitan virus dengan ternakan yang tidak dijangkiti adalah penting untuk mencegah penularan jangkitan.
c. Vaksinasi untuk mencegah jangkitan penyakit
- Vaksinasi berkesan menghalang tanda-tanda klinikal jangkitan ND
- "Flock profile" bolih membantu program pemvaksinan untuk mengenalpsati tahap immuniti ayam di dalam ladang.
d. Asing singkir dan pemusnahan
- Kaedah untuk membasmi wabak ND adalah dengan pemusnahan ayam (stamping out). Pemusnahan ini dijalankan untuk melenyapkan perumah virus ND. Ini dapat mempastikan risiko penularan dapat dikawal.
- Pemusnahan perlu dibuat dengan pantas untuk memendekan tempoh virus membiak dan tersebar.
e. Kaedah pelupusan
- Pelupusan dengan menanam karkas ayam perlu dijalankan dengan segera, sebaik-baiknya dikawasan ternakan yang sama. Praktik ini dapat mengurangkan risiko virus dibawa keluar darikawasan jangkitan.
- Pembakaran karkas ayam boleh dijalankan jikalau tidak menimbulkan masalah alam sekitar.
f. Pemusnahan lain-lain produk dan sisa
- Bahan-bahan seperti makanan ternakan, tinja/najis, telor bolih menjadi pembawa virus.
- Oleh yang demikian bahan ini tidak bolih dipindah keluar dari kawasan terjangkit. Bahan-bahan ini juga perlu dimusnahkan dan ditanam. Bahan-bahan organik ini perluditanam dan dikambus terlebih dahulu sebelum keseluruhan kawasan didekontaminasi.
- Bagi ternakan yang terletak di kawasan yang mempunyai paras air tanah yang tinggi, pastikan kawasan pelupusan ditimbus secara membukit
DISINFEKSI DAN DEKONTAMINASI
- Kawasan reban
- Bekas makanan dan bekas minuman
- Pakaianmkerja atau bahan berasaskan kain
- Kenderaan
- Peralatan ladang
Jenis-jenis disinfekatan yang sesuai.
- Larutan 4% Sodim karbonat
- LarutanSodium karbonat-dehidrat
- Larutan 2% Sodium hidroksid
- Dettol, Lysol, Lindores, Iosan dl.
BAGI SEBARANG PERTANYAAN LANJUTAN
Sila hubungai : -
BAHAGIAN KESIHATAN VETERINAR
Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Selangor
Lot 2, Jalan Utas 15/77,
40630 Shah Alam,
Selangor.
Tell : 03-5510 3900
Fax : 03-5510 3903
BAHAGIAN KESIHATAN VETERINAR
Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Selangor
Lot 2, Jalan Utas 15/77,
40630 Shah Alam,
Selangor.
Tell : 03-5510 3900
Fax : 03-5510 3903
Tiada ulasan:
Catat Ulasan